Mi臋ciutkie, aromatyczne mi臋so z kurczaka, pieczone w piekarniku ...
niebo w g臋bie 馃挆
Dzi臋ki wcze艣niejszemu zamarynowaniu mi臋sa, jest ono kruchutkie,
i bardzo aromatyczne.
Polecam gor膮co!
Dzi臋ki wcze艣niejszemu zamarynowaniu mi臋sa, jest ono kruchutkie,
i bardzo aromatyczne.
Polecam gor膮co!
Sk艂adniki na marynat臋:
- 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki
- 1/2 艂y偶eczki s艂odkiej papryki
- 1/4 艂y偶eczki mielonego kminku
- 1/2 艂y偶eczki curry (je艣li lubimy, je艣li nie - pomijamy)
- 2 艂y偶eczki musztardy (ja u偶y艂am grillowej, bo lubi臋 jej smak)
- szczypta tymianku
- granulowany czosnek lub 2-3 z膮bki 艣wie偶ego
- majeranek
- s贸l
- mielony czarny pieprz
- 1/4 szkl. oleju
i oczywi艣cie: 4-5 udek (膰wiartek, pa艂ek) z kurczaka.
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy papierowym r臋czniczkiem. Obtaczamy dok艂adnie w marynacie. Wk艂adamy do lod贸wki na 2-3 godziny albo najlepiej na ca艂膮 noc. Po wyj臋ciu z lod贸wki uk艂adamy na blaszce (polecam wy艂o偶y膰 j膮 sobie foli膮 aluminiow膮, co u艂atwi nam p贸藕niej mycie 馃槈), i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na oko艂o 50 minut.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz