Ob艂臋dnie smaczne!
Czekoladowo-orzechowe mini desery skrad艂y moje 馃挅 i podniebienie 馃槏
Deser jest s艂odki, orzechowy i ... kaloryczny 馃槈馃槑, ale od czasu do czasu mo偶na pozwoli膰 sobie na takie ma艂e, s艂odkie szale艅stwo. Mo偶emy u偶y膰 do niego 500 ml 艣mietany 30%, ale ja postanowi艂am odrobin臋 zmniejszy膰 i tak spor膮 ilo艣膰 kalorii, i po艂ow臋 艣mietanki zast膮pi艂am mlekiem.
Sk艂adniki: (na 8-10 ma艂ych pojemniczk贸w)
- 250 ml 艣mietany 30%
- 250 ml mleka
- 200 g czekolady ( u mnie 100g mlecznej i 100 g gorzkiej)
- 1 czubata 艂y偶ka 偶elatyny
- 3 pojedy艅cze batony kinder bueno (2 szt posiekamy do 艣rodka + 1 do dekoracji)
- 1 艂y偶ka mas艂a/kremu orzechowego
- 100 g rodzynek
- 50 g p艂atk贸w migda艂owych
Rodzynki zalewamy gor膮c膮 wod膮. 呕elatyn臋 zalewamy 2 艂y偶kami wody, odstawiamy do nap臋cznienia. Mleko i 艣mietan臋 wlewamy do rondelka, dodajemy po艂aman膮 czekolad臋 oraz mas艂o/krem orzechowy i podgrzewamy do rozpuszczenia si臋 sk艂adnik贸w. Na koniec dodajemy odci艣ni臋te z wody rodzynki. 艢ci膮gni臋t膮 偶elatyn臋 rozpuszczamy. Ja robi臋 to zawsze w mikrofali podgrzewaj膮c dos艂ownie 5-7 sekund. Rozpuszczon膮 dodajemy do masy czekoladowo-orzechowej. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa jest ju偶 wystudzona i zaczyna g臋stnie膰 dodajemy pokrojone na drobne kawa艂ki batoniki kinder bueno oraz pokrojone p艂atki migda艂贸w. Mas臋 wylewamy do pojemniczk贸w i wstawiamy do lod贸wki do zastygni臋cia. Po zastygni臋ciu uk艂adamy na ka偶dym deserku kostk臋 batonika kinder bueno.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz