Szukaj na blogu

piątek, 27 września 2024

TRÓJKĄTNE KROKIETY Z PIECZARKOWYM FARSZEM

Pyszne, małe krokieciki, które tym razem nafaszerowałam masą z pieczarek, papryki, żółtego sera i zieleniny. Sposób skłądania krokietów podpatrzyłam na tiktoku 😉 Bardzo spodobały mi się te trójkącikowe maleństwa 😍 takie dosłownie na dwa kęsy. Gorąco polecam ten sposób składania. Oczywiście jak to bywa z krokietami - z nadzieniem możemy poszaleć, panuje tutaj całkowita dowolność. Są pyszne także z mięsem mielonym, mięsem rosołowym czy
z kapustą i grzybami.


Składniki na naleśniki: (na 14-16 szt)
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl wody (gazowanej lub nie gazowanej)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki mieszamy mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło, i uzyskało idealną konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na średnio rozgrzanej patelni.

Na farsz:
  • ok 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • ok 100 g startego żołtego sera
  • 1 całe jajko
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej do podsmażenia
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i obrane, starte na oczkach pieczarki. Smażymy całość chwilę. Przekładamy do miseczki. Chwilę studzimy, a następnie dodajemy jajko, starty ser, posiekaną zieleninę i doprawiamy do smaku.

Wykonanie:



Każdy naleśnik kroimy na pół. Na górę nakładamy łyżeczkę farszu, i zwijamy jak na poniższym filmiku autorki Kuchniablond, która zamieściła dokładny, instruktażowy film na tiktoku:


Nasze krokiety panierujemy w roztrzepanym, lekko osolonym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF