Szukaj na blogu

czwartek, 30 kwietnia 2020

KAJZERKI 艢NIADANIOWE. PROSTE I PYSZNE

Proste, smaczne, szybkie do zrobienia (czyli - co艣 dla mnie 馃槈). Tak pomy艣la艂am jak zobaczy艂am przepis Ani z bloga AniaGotuje.pl ( mega blog z mn贸stwem super dok艂adnie opisanych przepis贸w, polecam!) na te bu艂eczki. 
Nawet je艣li wygl膮dem nie idealne (koniecznie chcia艂am umie艣ci膰 je wszystkie na jednej blaszce, i u艂o偶y艂am za blisko, tak wi臋c troszk臋 mi si臋 sklei艂y), to smakiem wymiataj膮, i s膮 o niebo lepsze ni偶 te sklepowe 馃槏




Sk艂adniki: (na 12 kajzerek)

  • 500 g m膮ki pszennej 
  • 200 ml ciep艂ej wody
  • 40 g mi臋kkiego mas艂a
  • 7 g suchych dro偶d偶y lub 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 1 ma艂e jajko
  • 2 艂y偶eczki soli
  • p贸艂 艂y偶eczki cukru
dodatkowo: 1 偶贸艂tko+odrobina mleka do posmarowania kajzerek, je艣li lubimy - sezam lub mak do posypania.

Wykonanie:

Do odmierzonej ciep艂ej wody dodajemy cukier oraz dro偶d偶e. Mieszamy. Do przesianej m膮ki dodajemy pozosta艂e sk艂adniki: mi臋kkie mas艂o, jajko, s贸l oraz wod臋 z rozpuszczonymi dro偶d偶ami. Wyrabiamy ca艂o艣膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. ja robi艂am to przy u偶yciu haka od miksera, ale spokojnie wyrobimy ciasto r臋cznie. Wyrobione ciasto przek艂adamy do miski, przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy na oko艂o 40 minut (do momentu, kiedy widocznie nam podro艣nie). Wyro艣ni臋te - przek艂adamy na st贸艂 posypany niewielk膮 ilo艣ci膮 m膮ki, zagniatamy i dzielimy sobie na po艂ow臋. Ka偶d膮 z po艂贸wek dzielimy na 6 cz臋艣ci. Formujemy d艂o艅mi okr膮g艂e bu艂eczki, kt贸re odk艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Nacinamy je na 艣rodku (ja mam "przyrz膮d" do odbijania wzoru na bu艂kach). Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy w ciep艂e miejsce do ponownego wyro艣ni臋cia na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy 15 minut do zez艂ocenia. Studzimy na kratce. 







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF