Szukaj na blogu

czwartek, 22 stycznia 2015

TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA

Bardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw. 
Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu.
 Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :))



Składniki:

  • udka (lub podudzia)  z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie)
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka sproszkowana papryka
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • majeranek



Wykonanie: 


Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, paprykę, drobno porwane gałązki tymianku, sól, pieprz i majeranek. Udka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę od ciasta (wtedy są równomiernie rozłożone i mogą lepiej się zrumienić) i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy temperaturę piekarnika na 175st i pieczemy 1h. W ten sposób przygotowane udka są aromatyczne i soczyste.





1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne udka Helenko, też lubię z tymiankiem. Polecam Twoim czytelnikom, chociaż chyba nawet nie potrzeba polecać, bo Twój przepis sam za siebie mówi. Ja do takich udek dokładam jeszcze z boku ziemniaczki i obiadek gotowy.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF