Ten przepis to moja sprawdzona, świąteczna klasyka – wilgotny, aromatyczny piernik z bakaliami, który dosłownie rozpływa się w ustach! Słodycz suszonych owoców przeplata się z korzenną nutą przypraw, a całość wieńczy delikatna cynamonowa polewa, której po prostu nie da się odmówić. To idealne ciasto na chłodne wieczory, rodzinne spotkania i wszystkie te momenty, w których masz ochotę na coś wyjątkowego. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych piernikowych wypieków.
Idealny na święta Bożego Narodzenia 🎄🎄🎄
Zapraszam do pieczenia!
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 szkl kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g miodu
- 250 g posiekanych bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone śliwki, płatki migdałów) + 1 łyżka mąki do ich posypania
W garnuszku rozpuszczamy masło, do ciepłego dodajemy miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone masło z miodem, ubijamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika oraz kefir. Mieszamy, teraz już tylko rózgą do połączenia składników. Na koniec do piernikowego ciasta dodajemy posiekane bakalie. Mieszamy całość łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st przez ok 50-60 minut (do tzw.suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą zrobioną z:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczki cynamonu










O rany! Ale on cudny! Pięknie go przyozdobiłaś i podałaś Helenko! Ja w sobotę zapraszam na coś specjalnego do siebie 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniu za zaproszenie :-))) Oczywiście wpadnę!!!
UsuńKolejna pyszna propozycja. Piernik mocno bakaliowy, to idealne ciacho na święta:)
OdpowiedzUsuńHelenko, piekłaś popularne angielskie ciasto bożonarodzeniowe, nazywane pijanym keksem? Piecze się kilka miesięcy wcześniej, a potem dokarmia alkoholem:)
Ma mnóstwo bakalii i niepowtarzalny smak! Na pewno je znasz:)
Pozdrawiam cieplutko i wszystkiego dobrego życzę:)
Hej Maminku. Znam to ciasto, ale tylko jego wersję "sklepową" :-)) Nigdy nie piekłam, więc nie wiem jak smakuje taki domowy. Jakoś tak nie mogłam sobie poukładać w głowie, że ciasto można trzymac 3 m-ce, i jeszcze w tym czasie systematycznie podlewać je procentami ;-) Ale nasz klasyczny keks uwielbiam, i często piekę. Na Boże Narodzenie to u mnie wypiek obowiązkowy! Spokojnego weekendu!
UsuńCiacho upiekła córka, ja je przywiozłam z Anglii i dokarmiałam:)
UsuńBardzo wydajne, bo dużo nie da się zjeść:))
Zdecydowanie wolę nasz keks!
Wszystkiego dobrego!
Matko, ile bakalii! I cynamonowa polewa, mniam... Pozdrowienia ze Słowenii!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco Marzyniu! Ciesz się czasem z bliskimi :-)))
UsuńDoskonały! Tyle bakalii i jeszcze ta pachnąca cynamonem polewa. Pięknie zaprezentowałaś go, aż oczy chcą zjeść kawałek:)
OdpowiedzUsuń