Szukaj na blogu

czwartek, 20 lutego 2025

DELIKATNE PULPETY (Z PIERSI KURCZAKA)



Składniki
:

  • 2 (podwójne) piersi z kurczaka  
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1  cebula 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli

Na sos:
 
  • ok 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki ukwaszonej śmietany
  • sól - do smaku

W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką, selerem naciowym i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 15 minut.  W tym czasie robimy pulpety. Pierś kurczaka mielimy, albo jeśli mamy np. zamrożoną, lekko ją rozmrażamy i ścieramy na tarce na oczkach. 
Do drobiowego mięsa dajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę (wcześniej podsmażoną na złoty kolor), jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywa z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietanę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu.





14 komentarzy:

  1. Czy zamiast kwasnej smietany mozna uzyc słodkiej?i np kilka kropli cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Dopraw do smaku wg swojego gustu 👍

      Usuń
  2. Czym mozna zastapić kwaśna smietane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć do soku jakiejkolwiek śmietany, jaką uda Ci się kupić.

      Usuń
  3. Ten talerz prezentuje się niezwykle apetycznie (i zdrowo!). Ja także dość często robię pulpeciki, bo Matyldzia bardzo lubi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podobnie jak Matyldzia - uwielbiam pulpety 😊😍

      Usuń
    2. I tu Babcia z Wnuczką ramię w ramię :-)

      Usuń
  4. Przepis świetny! Niestety przez moje nietolerancje zawsze mam problem z sosem. Czym mogłabym zastąpić śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz możliwość kupić śmietanę bez laktozy? Bo jedynie to przychodzi mi do głowy. Albo mleko kokosowe tylko nie wiem czy możesz go używać?

      Usuń
    2. Nawet śmietana bez laktozy nie wchodzi w grę, myślałam o mleku kokosowym tylko zastanawia mnie jego smak z potrawami mięsnymi 😉

      Usuń
    3. Hmmm, no właśnie nie wiem czy nie zmieni ono trochę smaku potrawy 🤔

      Usuń
  5. Mniam! Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. U mnie w sosiku wszystko zjedzą 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Zauważyłem, że jak robię kotlety z kurczaka mielonego, to dodanie jajka sprawia, że struktura robi się zbyt wodnista. Jak tak się dzieje, to można jajko pominąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jajko można pominąć. Ma ono za zadanie skleić masę mięsną, ale dobrze wyrobiona będzie ścisła i bez jajka.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF