Szukaj na blogu

czwartek, 20 lutego 2025

DELIKATNE PULPETY (Z PIERSI KURCZAKA)



Składniki
:

  • 2 (podwójne) piersi z kurczaka  
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1  cebula 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli

Na sos:
 
  • ok 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki ukwaszonej śmietany
  • sól - do smaku

W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką, selerem naciowym i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 15 minut.  W tym czasie robimy pulpety. Pierś kurczaka mielimy, albo jeśli mamy np. zamrożoną, lekko ją rozmrażamy i ścieramy na tarce na oczkach. 
Do drobiowego mięsa dajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę (wcześniej podsmażoną na złoty kolor), jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywa z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietanę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu.





6 komentarzy:

  1. Czy zamiast kwasnej smietany mozna uzyc słodkiej?i np kilka kropli cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Dopraw do smaku wg swojego gustu 👍

      Usuń
  2. Czym mozna zastapić kwaśna smietane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć do soku jakiejkolwiek śmietany, jaką uda Ci się kupić.

      Usuń
  3. Ten talerz prezentuje się niezwykle apetycznie (i zdrowo!). Ja także dość często robię pulpeciki, bo Matyldzia bardzo lubi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podobnie jak Matyldzia - uwielbiam pulpety 😊😍

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF