- 2 (podwójne) piersi z kurczaka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli
Na sos:
- ok 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 - 4 łyżki siekanego koperku
- 2 - 3 łyżki ukwaszonej śmietany
- sól - do smaku
W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką, selerem naciowym i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 15 minut. W tym czasie robimy pulpety. Pierś kurczaka mielimy, albo jeśli mamy np. zamrożoną, lekko ją rozmrażamy i ścieramy na tarce na oczkach.
Do drobiowego mięsa dajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę (wcześniej podsmażoną na złoty kolor), jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywa z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietanę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu.
Czy zamiast kwasnej smietany mozna uzyc słodkiej?i np kilka kropli cytryny?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Dopraw do smaku wg swojego gustu 👍
UsuńCzym mozna zastapić kwaśna smietane
OdpowiedzUsuńMożesz użyć do soku jakiejkolwiek śmietany, jaką uda Ci się kupić.
UsuńTen talerz prezentuje się niezwykle apetycznie (i zdrowo!). Ja także dość często robię pulpeciki, bo Matyldzia bardzo lubi :-)
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Matyldzia - uwielbiam pulpety 😊😍
UsuńI tu Babcia z Wnuczką ramię w ramię :-)
UsuńPrzepis świetny! Niestety przez moje nietolerancje zawsze mam problem z sosem. Czym mogłabym zastąpić śmietanę?
OdpowiedzUsuńA masz możliwość kupić śmietanę bez laktozy? Bo jedynie to przychodzi mi do głowy. Albo mleko kokosowe tylko nie wiem czy możesz go używać?
UsuńNawet śmietana bez laktozy nie wchodzi w grę, myślałam o mleku kokosowym tylko zastanawia mnie jego smak z potrawami mięsnymi 😉
UsuńHmmm, no właśnie nie wiem czy nie zmieni ono trochę smaku potrawy 🤔
UsuńMniam! Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. U mnie w sosiku wszystko zjedzą 😉
OdpowiedzUsuńZauważyłem, że jak robię kotlety z kurczaka mielonego, to dodanie jajka sprawia, że struktura robi się zbyt wodnista. Jak tak się dzieje, to można jajko pominąć
OdpowiedzUsuńOczywiście, że jajko można pominąć. Ma ono za zadanie skleić masę mięsną, ale dobrze wyrobiona będzie ścisła i bez jajka.
Usuń