Szukaj na blogu

sobota, 8 października 2022

DROŻDŻOWE ŚWIDERKI Z SEREM. Z CYTRYNOWYM LUKREM

Pyszne, mięciutkie z lekko kwaskowym lukrem ... nie sposób poprzestać na jednej 😋 Tym razem drożdżówki z serem zrobiłam w formie długich świderków. Jako fanatyk drożdżowych wypieków - stwierdzam, że były pyszne!




Składniki (na około 10 szt):

  • 350 g  mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g roztopionego, ciepłego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • ok 150 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.

Składniki na lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym (mikserem, trzepaczką, widelcem). Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać roztrzepane żółtka, roztopione lekko przestudzone masło, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ja robię to przy użyciu haków miksera). Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Przygotowaną masę serową wykładamy na połowę naszego ciasta i przykrywany drugą połową. Delikatnie przyciskamy dookoła brzegi. Ciasto z masą serową tniemy ostrym nożem lub radełkiem na długie paski. Każdy pasek przekręcamy z obu stron tworząc spiralę. Tak przygotowane drożdżowe świderki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 15-20 minut). 
Lekko wystudzone drożdżówki lukrujemy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF