Nie przesłodzone, wilgotne dzięki zawartości jogurtu,
z dużą ilością czarnej porzeczki.
Proste i szybkie do zrobienia.
Tanie. Bez wyszukanych produktów.
Pyszne ❤❤❤
- 1 mały jogurt (ok. 180g)
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 3 całe jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce: u mnie odsączona z kompotu czarna porzeczka
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jogurt, olej, jajka. Teraz wystaczy wymieszać zawartość obu misek- krótko mikserem, lub przy użyciu rózgi.
Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką by połączyły się z ciastem.
Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub babeczki wyłożonych papilotkami do wysokości 3/4.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.