Szukaj na blogu

czwartek, 20 listopada 2014

DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ

Drożdżowe, to coś co kocham najbardziej 😍 Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...
Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową.




Składniki:

  • 0.5 kg przesianej mąki pszennej 
  • 125 g masła
  • 0.5 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
  • 5 dkg drożdży
  • 0.5 szkl mleka
  • 100 g skórki pomarańczowej 
  • 100 g suszonej żurawiny



Wykonanie:


Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je  do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki.  Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175 st na ok 35 min. Ja sprawdzam zawsze patyczkiem czy ciasto jest przepieczone, zwłaszcza jeśli jest bardzo wysokie.









Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

15 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosło, idealne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak, spokojnie można zajadać ją na śniadanie :-)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda super a smakuje pewnie bombowo :) Swietne zdjęcia i przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa :) Jest bardzo smaczna :))

      Usuń
  3. Taka babe piekla moja Mamunia i ja także musze upiec.Pozdrawiam Helenko!Ewa
    Helenko,a jak Ci mam przyslac zdjecie,jesli cos zrobie z Twojego bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pięknie powiedziałaś Ewuś ... Mamunia :)) Ja też wszystkie przepisy mojej Mamuni mam w głowie i ... w sercu, tam zawsze będą zajmować pierwsze miejsce :)) Będzie mi baaardzo przyjemnie jeśli skorzystasz z jakiegoś mojego przepisu i podeślesz mi zdjęcie na facebooka :)) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  4. Tak,to była Mamunia i Tatunio,ale już dawno ich brak!Ta babe upiekeeeeeeeee!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczą się wspomnienia .... :)) Upiecz i daj znać czy smakowała :))

      Usuń
  5. Oczywiście,ze dam znac!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Troche pozno ale powiem,ze była pysznaaaaaaa!!Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Ewo, że smakowało :)) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF