Szukaj na blogu

środa, 29 stycznia 2014

OPONKI SEROWE Z CUKREM PUDREM


W karnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami.  Przymykamy wtedy oko na kalorie, i tradycji staje się za dość... 
U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. 
Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego oleju. 
No ale co tam!  Jak karnawał ... to karnawał .... ! 
Zapraszam na serowe oponki!



 Składniki:
  • 250 g sera półtłustego
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • tłuszcz ( olej lub smalec do smażenia)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie|:


Ser przekręcić przez maszynkę, przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, sól i śmietanę. Zagnieść ciasto. Oprószyć je delikatnie mąką i rozwałkować  na grubość ok. 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a następnie na środku wykrawać małą dziurkę np kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można również usmażyć. Wycięte oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie ciastka z dodatkiem twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy.


4 komentarze:

  1. Też piekłam oponki, ale jeszcze nie wstawiłam na bloga. Ja oponki Helenko lubię też na drugi dzień z gorącą herbatką. Namoczą się i są pyszne. Twoje na tym drugim zdjęciu wyglądają jak satelity na orbicie.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczności! Chciałam skorzystać z przepisu,ale zabrakło mi ilości proszku do pieczenia...poczekam.
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie oponki, robię podczas karnawału.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie już zjedzone,wspaniałe i pyszne oponki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF