Szukaj na blogu

czwartek, 9 stycznia 2014

CIASTECZKA KRUCHO-DROŻDŻOWE

 Myślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. 
Są pyszne i tyle. 
Polecam gorąco!




Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • marmolada

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady lub powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.





1 komentarz:

  1. Helenko, zlituj się, ja miałam dzisiaj piec coś, ale jakoś nic z tego nie wyszło. Boziuniu jak bym te ciasteczka zjadła. Jak możesz mi na noc coś takiego robić.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF