Szukaj na blogu

piątek, 13 marca 2015

WARSTWOWA SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

Prosta i bardzo smaczna warstwowa sałatka. 
Wędzona ryba nadaje jej specyficzny smak. Ja wykorzystałam wędzonego dorsza, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj wędzona makrela, albo każda inna wędzona ryba. Sałatka robi się "praktycznie sama", nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. 
Myślę, że może ona być fajną alternatywą do popularnych i trochę oklepanych już sałatek z szynką czy kurczakiem. 
Polecam gorąco! 



Składniki:
  • 150 g obranej i rozdrobnionej wędzonej ryby (u mnie dorsz)
  • mała (200g) puszka kukurydzy
  • 1/2 woreczka ugotowanego brązowego ryżu
  • 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe
  • 2 ugotowane, starte na oczkach jajka
  • majonez (ilość wg uznania)
  • pieprz
  • szczypiorek lub koperek



Wykonanie: 




W salaterce układamy warstwowo:
połowę wędzonej ryby
cienką warstwę majonezu
ryż
kukurydzę
resztę wędzonej ryby
ogórki konserwowe
cienką warstwę majonezu
starte jajka
Całość pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem. Chłodzimy w lodówce ok 1h.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF