Szukaj na blogu

poniedziałek, 3 marca 2014

PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ

 Pyszna, lekka i wilgotna babka znaleziona na blogu TUTAJ zachwyciła mnie od pierwszego wrażenia. 
Już za pierwszym podejściem do przepisu - sukces. 
Babka wyszła dokładnie tak jak w oryginale i porwała mnie swoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :)


Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :)

Składniki:
  • 5 jaj
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
 
Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości.Do masy jajecznej  wlewamy śmietankę i  stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno,delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką.

Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF