Szukaj na blogu

wtorek, 12 listopada 2013

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Przez długi czas sałatka śledziowa była czymś, za czyn nie przepadałam, aż do momentu kiedy trafiłam na smaczny i bardzo prosty przepis :-), którym chętnie się podzielę ...



Składniki:
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 4 jajka
  • 4 szt solonych matiasów
  • 4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe
  • 1 cebula 
  •  pęczek natki pietruszki lub koperek
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyzka jogurtu greckiego

Wykonanie:

Matiasy namoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i  pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w połplasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.
Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć, natkę posiekać. Dodać wszystko do sałatki.
Dołożyć majonez, sporo pieprzu i ewentualnie sól do smaku, po czym delikatnie wymieszać.





RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) 
Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) 
Makaron z ... makaronem?! 
No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji...



Składniki:
  • op ravioli 250G (u mnie  z mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • odrobina bazylii
  • koperek
  • oliwa
  • łyżka mąki

Wykonanie:
Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić.
Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF