Szukaj na blogu

niedziela, 17 lutego 2013

SZCZAWIOWA

Bardzo lubię zupę szczawiową, 
niestety jestem w mniejszości, gdyż nikt inny w rodzinie 
oprócz mnie jej nie lubi:(
 Skorzystałam ostatnio z obecności szwagra, który wraz z siostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy 
i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji).



  • Składniki:

  • kawałek mięsa na wywar (u  mnie były skrzydełka) 
  • słoik przecieru szczawiowego 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz

  • dodatkowo: gotowane jajka



Wykonanie: 

Do zimnej wody wkładamy mięso: może być to kawałek żeberka lub kilka skrzydełek (w zależności od tego co mamy, i na czym lubimy gotować zupy) ,marchewki, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 30 minut, do miękkości mięsa. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania.
Osobno gotujemy jajka, kroimy na ćwiartki i podajemy z zupą.
Smacznego.


CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM


No taak... ilekroć chcę coś piec, wydaje mi się, że wszystkie niezbędne składniki mam w domu... no właśnie - wydaje mi się 😭
Potem okazuje się, że jest prawie wszystko, bo albo nie ma drożdży, albo mleko się skończyło, albo dziwnym trafem nie mam Kasi (a wydawało mi się że są w lodówce jeszcze 2 kostki!)
Dziś było podobnie. Miało być ciasto z owocami, tylko owoców ani widu, ani słychu 😎  Ot życie... 
Jednak fakt ten nie ostudziła wcale mojego zapału do upichcenia czegoś, i owoce postanowiłam zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. 
I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem 💪

Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać dżem - miejsce przy miejscu. Ponieważ uwielbiam kruszonkę..., całość posypałam obficie kruszonką.
Piec około 55min w temperaturze 170oC .






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF