Szukaj na blogu

niedziela, 5 marca 2017

KRUCHE ROGALIKI 3 - SKŁADNIKOWE


Proste, tanie, szybkie i pyszne. 
Aż dziw, że dotąd nie wypróbowałam tego przepisu 😐 Dopiero , kiedy miałam możliwość spróbować je u koleżanki Izy - zakochałam się w ich smaku. Kruchutkie, lekko listkowana struktura, odpowiednio słodkie ... pyszne. 
No i robi się je w mgnieniu oka, co jest ich dodatkową zaletą. 
Ciasto powinno po przygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą, a rogaliki piekłam późnym wieczorem 😊



Składniki:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 szkl. gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 kostka masła (lub innego tłuszczu)
Wykonanie: 


Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkłądamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. 





10 komentarzy:

  1. Super rogaliki...Schrupałabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki wyglądają mega smacznie. :-) Chętnie bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne Aniu - przynajmniej wg mnie :-)) Polecam gorąco przepis. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Bardzo dobre,kruche,cos maja z ciasta francuskiego,posypalam brazowym cukrem,troche tluste,ale skladniki mowia za siebie,dziekuje za przepis,na pewno go powtorze i polecam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Iwono, że przepis się przydał :-) Rogaliki faktycznie bardzo przypominają swoją strukturą ciasto francuskie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Zapisuję do zrobienia :), wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie a jakie nadzienie wkładała Pani w środek. I jeszcze jedno w opisie u góry pisze Pani że są kruche i odpowiednio słodkie a w składzie brak cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie jest tak jak napisałam, czyli są kruche i słodkie za sprawą cukru, którym są obficie posypane (można polukrować jak kto woli). Ciasto natomiast nie zawiera cukru, ale zapewniam, że zupełnie się tego nie czuje :-) Do rogali zawsze używam powideł śliwkowych, bo bardzo lubię ich smak.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF