Jeden z najprostszych chlebów do wykonania jakie znam. I takie lubię najbardziej, dlatego, że nie mam możliwości (ze względu na pracę) na wypiekania chleba, który wyrasta np 12h 😟 albo pracę nad nim rozkłada się na 2 dni. Dlatego uwielbiam szybkie wypieki 😍 chociaż wiemy, że wszystko co drożdżowe potrzebuje jednak czasu i cierpliwości 😉 Dzisiejszy przepis jest wręcz dziecinnie prosty, nie potrzebujemy do niego miksera tylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę, bo uwielbiam jej smak w pieczywie. Możemy upiec ten chleb także ze słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni, suszonymi pomidorami czy innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki: (foremka 11 cm x 28 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 1 op. suszonych drożdzy o wadze 7 g
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 2 cebule pokrojone i przesmażone na złoty kolor na łyżce masła
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- trochę słonecznika do posypania góry chleba
Wykonanie:
W misce mieszamy łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto mieszamy i odstawiamy ponownie na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Robimy długie nacięcie nożem wdłuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Ch;lebek przepyszny i szyki ...juz zostal u mnie w domu przepis...dziekuje Helenko. Beata
OdpowiedzUsuńCieszę się Beatko :-) Ja też bardzo lubię ten chlebek.
UsuńNo i upiekłam! A nawet sfotografowałam przy zupie z papryki. Nigdy bym się nie spodziewała, że będzie dobry jeszcze na trzeci dzień bez wyrabiania :-)
OdpowiedzUsuńO jak miło :-)) Dzięki za skorzystanie z przepisu. Fajnie, że smakował!
UsuńHelenko, właśnie wyjęłam z piekarnika drugie podejście do tego chlebka :-) Ponieważ jest pogoda, więc mam dużo pracy w polu i nie było czasu na pracochłonny chleb, poza tym ambit mnie żarł, że mój taki plaskaty... No wyszedł cudnie! Niemal jak u Ciebie :-)
UsuńMniam! Doskonały przepis. Też kiedyś robiłam chleb mieszany łyżka, ale taki piękny i smakowity to nie był. Muszę znowu wrócić do tej metody przy " produkcji chleba" 😉
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam Monika 🙂
Pozdrawiam serdecznie Moniko 😊
UsuńWitaj.Ja stara baba /74/bede piekla po raz pierwszy chleb.Wyglada apetycznie i nie ma z nim duzo pracy. Pozdrawiam serdenie z Toronto i zycze zdrowych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia. Maria
OdpowiedzUsuńWitaj Mario. Bardzo mi miło, że do mnie zajrzałaś 😍 Mam nadzieję, że będziesz z chleba zadowolona, bo prosty, ale smaczny. Pozdrawiam serdecznie i również życzę wszystkiego dobrego na Święta!
Usuń