Lekki, orzeźwiający, nie mocno słodki.
Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości cukru i wszelakiego "dziadostwa" 😉
Sernik można zrobić na spodzie z biszkoptów, ale ja przy sernikach na zimno nie lubię spodów (czy to z ciastek, czy z biszkoptu), dlatego pomijam.
Ten pyszny serniczek wykończyłam dodatkowo owocowym musem, ale równie smaczny jest zalany po prostu cienką warstwą galaretki 😊
Składniki na masę serową:( tortownica 24 cm)
- 1 kg mielonego twarogu
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 120 g cukru pudru (u mnie zastępczo erytrytol)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 400 g borówek
Wykonanie:
Borówki zblendować. Przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać kremówkę. Chwilę miksować do połączenia się składników. Dodać zmiksowane borówki i wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowo-borówkowej. Wymieszać, a następnie przelać całość do naczynia z masą serową i miksować 2-3 minuty na największych obrotach. Po tym czasie masę wylać do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
Mus borówkowy:
- 250 g borówek
- 1 galaretka o smaku jagodowym
- 120 ml gorącej wody
Borówki blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody. Studzimy. Dodajemy zblendowane borówki. Mieszamy, a kiedy zacznie tężeć wylewamy na borówkowy sernik. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mam wielka prosbę, które z Pani przepisów na maślane ciasteczka poleca Pani najbardziej , będę dziś piekła i zależy mi na dobrym wyborze, moim ideałem sa ciasteczka w których wyraźnie czuć masło, bez dodatków, jeszcze nie udało mi się takich upiec, bardzo lubię maślane z lidla tam tak wyraźnie czuć masło, ale wolałabym znaleźć przepis na domowe prawdziwie maślane:) Z góry dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWitam Iwono :-) Jak dobrze, że jeszcze tu zajrzałam na chwilę, bo skoro ciasteczka mają być pieczone dziś, to gdybym poleciła Ci jakiś przepis wieczorem ... byłoby za późno ;-) Uwielbiam ciasteczka pachnące masłem, o mocno maślanym smaku. Mam ich na blogu kilka, ale moim faworytem są te: https://walijskiepichcenie.blogspot.co.uk/2017/05/ciasteczka-kruche-i-mocno-maslane.html . Bardzo lubię ich smak. Jeśli skusisz się na ich upieczenie, to będę wdzięczna jak podzielisz się ze mną swoją opinią :-))) Pozdrawiam.
UsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) Zabieram się do pieczenia, to niespodzianka dla córci, pierwszy dzień w przedszkolu, chciałam sprawić jej przyjemność, zdam relacje wieczorem:)
OdpowiedzUsuńTorcik jak z cukiernihttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńO, super, że dałaś ten przepis :). Jedna z cukierni niedaleko mnie robi borówkowy pyyyszny (aż go na wesele przyjaciółki wybrałyśmy) i chciałam sama spróbować upiec <3
OdpowiedzUsuń