Szukaj na blogu

środa, 10 września 2014

BABKA Z SERKIEM MASCARPONE

Szybka i prosta - jak większość babek :) 
W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) 
Polecam gorąco!




  • Składniki:
20 dag margaryny
10 dag serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
1/2 op. cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek
kilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej części
kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag płatków migdałowych (do posypania)
50 ml mleka 
 

  • dodatkowo na ciasto ciemne:

  • 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance)
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna).
Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów.




wtorek, 9 września 2014

KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM

Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ... 
potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich. 
Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki 😊 
Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających.



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do karkówki
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 łyżki oleju
  • śmietana 18%


Wykonanie:


Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia z karkówką, podlewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 1.5h. Po tym czasie karkówka na pewno będzie już miękka. Powstały sosik doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną.





sobota, 6 września 2014

UDKA KURCZAKA NA RYŻU

Szybko, łatwo i smacznie.
Wszystkie składniki myk - na blaszkę i do piekarnika. 
Robi się praktycznie samo, a my możemy w tym czasie np. oddać się ulubionej lekturze ...

Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 torebki ryżu
  • 4 szklanek wody
  •  2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka

Wykonanie:

Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy, trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 st przez około 1.5 h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy, aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy.





piątek, 5 września 2014

JAJECZNICA NA SERKU MASCARPONE

Brak pomysłu na wykorzystanie serka mascarpone skłonił mnie do "odpalenia" internetu. A tak Wujek Dobra Rada (czyt.google) podsunął przepis na puszystą jajecznicę smażoną na tymże właśnie serku. Postanowiłam spróbować. 
I powiem tak - efekt wizualny super! 
Jajecznica wyszła wyjątkowo puszysta. Smak zdecydowanie delikatniejszy od tej tradycyjnie smażonej, ale dla mnie jakoś tak mało ... jajeczna :))
Ja chyba naprawdę jestem tradycjonalistką, bo smaku jajecznicy smażonej na maśle nic nie przebije ...
Poniżej  moja wersja obiadowa - z ziemniakami i mizerią z rzodkiewką.



Składniki:
  • 2 łyżeczki serka mascarpone
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub szczypiorek
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy serek, kiedy się roztopi wbijamy rozkłócone jajka. Mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy na małym ogniu, do uzyskania ulubionej konsystencji. Ciepłą posypujemy szczypiorkiem.





czwartek, 4 września 2014

JEŻYNOWY SORBET

Przepis na ten pyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie  ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie.
 Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :))



Składniki:
  •  400 ml wody
  •  250 g jeżyn
  •  1 cytryna
  •  125 g naturalnego jogurtu bez cukru
  •  200 g cukru


Przygotowanie: 

Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.











wtorek, 2 września 2014

SCHAB POD CEBULOWĄ PIERZYNKĄ

Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera. 
Miliony kalorii! 😂
 Ale  bardzo smacznie. 
Od czasu do czasu można zaszaleć.




Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • starty żółty ser
Wykonanie:

Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści.





piątek, 29 sierpnia 2014

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ

Kolejna odsłona zdrowej i trochę konserwatywnej ... wątróbki. 
Bo z wątróbką to już tak jest jak wspominałam wcześniej: albo się ją kocha - albo nienawidzi :))
Dziś wersja: na kolorowo. Obowiązkowo z cebulką, a dodatkowo z pieczarkami i kolorowymi paprykami. 
Było smacznie i kolorowo.


Składniki:


  • 4 cebule  
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • po 1 papryce: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 250g pieczarek
  • łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli i papryki
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  •  natka pietruszki



Wykonanie:


Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Podajemy papryki oraz pieczarki. Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF