Szukaj na blogu

wtorek, 5 sierpnia 2014

COŚ NA KĘS CZYLI WĄTRÓBKI Z BOCZKIEM

Pomysł przywieziony z urlopu spędzanego w PL od jednej z koleżanek. 
Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi.





Składniki:
  • 15 szt wątróbek drobiowych
  • 15 cienkich plasterków boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej


Wykonanie:

Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki, lekko je rumieniąc. Następnie zdejmujemy z patelni, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Każdą zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190st ok 10-15 minut.





RAFAELLO BEZ PIECZENIA

Połączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach. 
Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć.
I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.
Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka 😊 W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.
Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? 😉



Składniki: (u mnie foremka 21cmx31cm)

  • 0,5 l mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • u mnie 75 krakersów (na 3 warstwy)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób wykonania:




Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy, aż do połączenia się składników. Pozostałą część mleka zagotowujemy z resztą cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli naszą masę jajeczną mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka).

Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem.
Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto.




poniedziałek, 4 sierpnia 2014

CHŁOPSKIE JADŁO

Potrawy jednogarnkowe mają to do siebie, że są treściwe, pożywne, zazwyczaj niedrogie i nie trzeba wielkich kulinarnych umiejętności, aby je wykonać 😉
Tak jest i w tym wypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe 💗






Składniki:
  • ok. 40 dkg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 20 dkg boczku lub kiełbasy
  • 40 dkg dobrej kapusty kiszonej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • olej


Wykonanie:

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając i rozdrabniając mięso. Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapustę gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku.



SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik z zeszytu mojej mamy ❤ 

Stary, sprawdzony i niezawodny przepis. 

Czasem robię go na prostokątnej blaszce (jest wtedy niższy, ale jest go więcej), czasami w okrągłej tortownicy albo w formie tzw. keksówce - wtedy jest najwyższy. Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy, aby nasz sernik był wysoki, musimy piec go na pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze. 

Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem.





Składniki:  (na foremkę 31x21cm)

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 całe jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200g stopionego dowolnego tłuszczu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

1 kg twarogu
4 jaja (białka ubić)
2 szkl. cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)
1 kostka dowolnej margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy


Wykonanie:


Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 
Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony). Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo po łyżce: zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Ciemne ciasto chłodzone wcześniej w lodówce (można też włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na tarce na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie "dopiec" jeszcze 5-7 minut (każdy piekarnik piecze inaczej, więc nie trzymajmy się nigdy ściśle czasu pieczenia podanego w przepisie).
Po upieczeniu i wystudzeniu  ciasto oprószyć cukrem pudrem .



niedziela, 3 sierpnia 2014

PULPETY Z SZYNKI W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM

Bardzo lubię gotowane pulpety, bo zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. 
Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki oraz fajny kawałek chudej szynki.
Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe 💗
Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki!


Składniki:
  • 600 g szynki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • garść żółtej fasolki
  • koperek
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 18%
  • posiekany koperek


Wykonanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy masę. Jeśli nie lubimy bardzo "ścisłych" pulpetów do masy dodajemy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. W garnku zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Do gorącego sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy koperkiem.





piątek, 1 sierpnia 2014

WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA

Wiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem. 
Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupa wyszła pyszna, a grzybki podkreśliły dodatkowo jej smak ... 😍👍



Składniki:
  • 5  ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 0.5 małego selera
  • 4 suszone prawdziwki (dałam 100 g suszonych)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • koperek
  • sól, pieprz
Wykonanie:


Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty boczek. Następnie  dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę, a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i  zahartowaną kwaśną śmietanę, posypujemy posiekanym koperkiem.


czwartek, 31 lipca 2014

SCHAB PO CHIŃSKU

Schab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad. 
Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... 




Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta curry
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • olej
  • ok 1.5 szkl bulionu.



Wykonanie:

Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i  dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF