Szukaj na blogu

niedziela, 11 sierpnia 2013

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Bardzo prosta i  pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Wtedy robię z niej surówkę koperkową, serwując ją jedynie z młodym koperkiem i przyprawami. Później, kiedy kapusta nie jest już taka smaczna, wzbogacam surówkę o słodką marchewkę i ostrego pora.


Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 2 małe młode cebulki lub 1 młody por
  • koperek
  • olej
  • łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą.



sobota, 10 sierpnia 2013

PLACUSZKI Z KALAFIORA I SELERA

Prościutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. 
Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację.
 Polecam gorąco!


Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1 mały seler lub 1/2 dużego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego  szczypiorku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3/4 szklanki  bułki tartej
  • 2 łyżki oleju roślinnego



Wykonanie:

Kalafior i seler ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Kalafior i seler drobniutko posiekać, przekręcić przez maszynkę lub udusić tłuczkiem do ziemniaków (technika dowolna - wystarczy nawet tylko podusić widelcem). Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem,szczypiorkiem, dodać przesmażoną cebulkę i bułką tartą - na tyle, aby nasza masa stała się ścisła i dała się uformować w kotleciki. Zwilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.

Składniki:
  • 1,5 kg chudej szynki wieprzowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • kawałek boczku wędzonego
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól,pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion
  • łyżka mąki (do sosu)
  • trochę śmietany 18% (do sosu)

Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.
Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.
Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. 



Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą.





środa, 7 sierpnia 2013

PASTA Z TUŃCZYKA I OGÓRKÓW

Tuńczyk z puszki sam w sobie ma, jak ja to określam - tępy smak :-) i nie ukrywam, że chociaż jest zdrowy i niskokaloryczny - nie mogłabym jeść go,po wyjęciu z puszki, ot tak... bez dodatków. 
Jest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba.
Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie.




Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • koperek


Wykonanie:

Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły.




Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka!



wtorek, 6 sierpnia 2013

UCIERANE BABECZKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ





 Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła 
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • ok 250 g jagód
  • cukier waniliowy
Na kruszonkę:

  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mąki 
  • Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami  mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone jagody i delikatnie mieszamy całość.  Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





 

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ

Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie! 
A... że idzie w bioderka powiecie?
 Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)




Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • słodka śmietanka
  • sklarowane masło
  • sól, pieprz
  • koperek



Wykonanie:

Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.


MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Po gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. 
Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. 
Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.


Składniki:

  • drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • koperek
  • oliwa do smażenia
  • masło sklarowane
  • bułka tarta



Wykonanie:

Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.  U mnie z purre ziemniaczanym  z szynką i marchewką (przepis  TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF