Szukaj na blogu

poniedziałek, 11 maja 2015

SCHAB A'LA GYROS

Szukając ostatnio pomysłu na obiad zawędrowałam  do Asi (Kulinarne Szaleństwa Margarytki). Byłam akurat w posiadaniu sporego kawałka  schabu,  na tradycyjne kotlety schabowe nie mieliśmy ochoty, a u Asi wpadł mi w oko przepis na schab a'la gyros .
Pomyślałam, że będzie całkiem smaczny obiad i ... nie myliłam się wcale!  Schab mięciutki, aromatyczny w lekkim cebulowym sosiku ... 
Obiadek wyszedł 1 klasa!



Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • słodka papryka
  • olej



Wykonanie: 


Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, pieprze, i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut. W tym czasie możemy posiekać cebule oraz czosnek. 
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy partiami mięso (partiami, ponieważ u mnie było go dość sporo) do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy łyżką cedzakową do garnka. Po podsmażeniu ostatniej partii mięsa na tłuszcz po smażonym schabie wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy ją i całą zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Mięso dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie (ok 30-35 minut powinno wystarczyć) na małym ogniu. Po 20 minutach pokrywkę zdejmujemy, w celu odparowania nadmiaru sosu. Na koniec doprawiamy ew. solą lub pieprzem do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF