Szukaj na blogu

piątek, 7 czerwca 2024

ZUPA PULPECIKOWA Z WARZYWAMI

Uwielbiam! Bardzo prosta i bardzo pyszna zupa. Gęsta od mnogości warzyw, drobnego makaronu i miesnych pulpecików. Lekko pikantna i aromatyczna.  Passata pomidorowa lub przecier nadaje jej dodatkowego smaku 😍 Można ją ugotować z ziemniakami, ale drobny makaron (u mnie w kształcie ziarenek ryżu) sprawdza się tutaj doskonale. 



Na pulpeciki:
  • ok 600 g drobiowego mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kaszy manny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne. 

Na zupę:
  • biała część 1 pora
  • 2 małe marchewki
  • kawałek selera
  • 1/4 młodej kapusty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • koperek lub natka
  • 1 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
Wykonanie:


Na wrzącą wodę (lub bulion) wrzucamy pulpeciki. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie ścieramy na oczkach marchewkę, seler, kroimy por i seler naciowy, szatkujemy kapustę. Wrzucamy warzywa do gotujących się pulpetów. Dosypujemy makaron. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz passatę lub przecier. Gotujemy całość na małym ogniu do miękkości produktów. Na koniec ugotowaną zupę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem. 





2 komentarze:

  1. Twoje przepisy są naprawdę fajne, praktyczne, pożywne i pyszne. Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa 😍 Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF