Szukaj na blogu

wtorek, 10 lutego 2015

SIEKANE KOTLETY DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Pyszne drobiowe kotlety w nie co mniej tradycyjnej formie. 
Są częstym gościem na moim stole. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatek kolorowej papryki sprawia, że oprócz tego, iż są pyszne, są też miłe dla oka :))
 A jemy ... także oczami prawda?



Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  •  natka pietruszki lub szczypior
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka  papryka
  • olej do smażenia



Wykonanie: 


Obie papryki pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Kurczaka posiekać w małą kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą ,pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku. 




5 komentarzy:

  1. To bardzo smaczne kotlety, ja też je robię czasami w różnych wersjach., ale z samymi paprykami nie robiłam, więc pomysł Helenko do wykorzystania dla mnie. Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy majonez jest konieczny? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez scala nam masę mięsną, ale myślę, że nie jest on obowiązkowy. Spróbuj bez, albo ew. dodaj łyżkę dobrej oliwy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja nie dodaję majonezu i są w porządku, natomoiast przeważnie dodaję jeszcze podsmażone pieczarki i cebulkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no no palce lizać pewnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF