Szukaj na blogu

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

KRUCHO-DROŻDŻOWE KOPERTY Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ

Pychota - mówię Wam 💚💚💚




Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • powidła śliwkowe
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st. 









2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! domowe smaki, jak u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Helenko. Bardzo lubię to ciasto. Jest uniwersalne ...robię również z niego paszteciki i pierożki pieczone. Polecam Twoim czytelnikom , nie będą żałowali. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF