Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów.
Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami.
Wyszło lekko i pysznie :))
Składniki:
- 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka)
- 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- koperek
- śmietana 18%
- olej
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety.