Pomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował 😊
Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna.
Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy.
Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek 💗
Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA
Składniki:
Na białe kulki:
- 25 dkg sera białego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek kokosu
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl, mleka
- 1/4 szkl. oleju
- tabliczka gorzkiej czekolady
Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie mleko i olej. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub kaszą manną. Na dno foremki wykładamy część ciasta. Na ciasto układamy twarogowe kulki, przykrywamy je kolejną warstwa ciasta i znowu kulki - i ciasto, aż do wyczerpania składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 55min.