Pyszny wieloziarnisty chlebek z dużą ilością zdrowych ziaren.
Smakuje najlepiej ze świeżym masłem, albo białym twarożkiem i szczypiorkiem ... mmm niebo w gębie ❤
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 0.5 szklanki otrąb owsianych
- 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce.