Krychana marchew to potrawa wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw.
Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym.
Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw
np. ziemniaków czy marchwi.
Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).
Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 200g boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
Wykonanie:
Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.