środa, 1 maja 2013

RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM

Mrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)


A potrzebujemy na nie:

opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie
budyń śmietankowy na 0.5l mleka
0.5l mleka
3 łyżki cukru
łyżeczka masła
kilka kropel aromatu cytrynowego
odrobina cukru waniliowego do posypania rurek
1 jajko

Wykonanie: 


Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast przewidzianych 2-3 płaskie łyżki cukru i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną.


4 komentarze:

  1. Muszkę zrobić bo rurki mam już chyba z 10 lat i zapomnialam że mam :-( Twoje jak malowane!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie dzis "naszło" bo mam w końcu u siebie w sklepie ciasto francuskie (mrożone) więc jest okazja na szybkie co-nie-co do kawy :)

      Usuń

Drukuj

Print Friendly and PDF