Kiedy w domu zaczyna pachnieć kapustą i suszonymi grzybami, wiadomo, że święta są tuż-tuż 🌲🌲
To jedno z najbardziej tradycyjnych i symbolicznych dań wigilijnych – proste, a jednocześnie pełne głębi smaku, który potrafi przenieść nas wspomnieniami do rodzinnego stołu.
Sekret dobrej kapusty z grzybami tkwi w jakości składników i cierpliwości. Kiszoną kapustę trzeba dobrze odcisnąć, ale nie za mocno, żeby zachować jej charakterystyczną kwasowość. Do tego garść aromatycznych suszonych grzybów – najlepiej prawdziwków lub podgrzybków – które po namoczeniu oddają potrawie intensywny, leśny aromat. Całość duszona przez dłuższą chwilę z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulką smakuje tak, jak powinna smakować Wigilia: ciepłem, tradycją i odrobiną magicznego spokoju.
- ok 600 - 700 g kiszonej kapusty
- 2-3 listki laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- łyżka sklarowanego masła
- 50 g suszonych prawdziwków
- 50 g suszonych podgrzybków



W moim domu robię taki farsz do pierogów, pozdrawiam świątecznie:)
OdpowiedzUsuń