Szukaj na blogu

poniedziałek, 2 grudnia 2024

MIĘCIUTKIE PIERNICZKI CZEKOLADOWE

Jeśli lubicie mięciutkie pierniczki, to trafiliście idealnie. Te z przepisu poniżej właśnie takie są. Pysznie czekoladowe, mięciutkie po upieczeniu, i tak samo miękkie po kilku dniach (u mnie wytrzymały 5 dni w niezmienionej formie i smaku). Możecie "sklejać" je po 2 sztuki, smarując powidłami, albo zostawić bez przełożenia. Możecie wierzch ozdobić dowolnie, albo zostawić bez polewy czy lukru. One są pyszne same w sobie 😍 Ja nie wałkowałam ciasta bardzo cienko, bo lubię grubsze pierniki.
 


Składniki: (na 42-45 szt podwójnych pierniczków lub ok 90 szt pojedyńczych)
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1 op. przyprawy do pierników o wadze 20 g.
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe do przełożenia
  • polewa z mlecznej czekolady do posmarowania (100 g mlecznej czekolady rozpuszczany w 80 ml mocno ciepłej śmietanki 30%)
Wykonanie:


Masło rozpuszczamy w rondelku razem z miodem, cukrem pudrem i gorzką czekoladą. Studzimy. W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sól, sodę, przyprawę do pierników, jajka i kakao. Dodajemy zawartość rondelka, mieszamy, i wyrabiamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowyjemy. Po wyjęciu z lodówki jest ono dosyć twarde i trochę się kruszy, ale ogrzane chwilę w dłoniach, daje się spokojnie wałkować. Dowolnymi foremkami wycinamy pierniczki. 


Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wystudzone smarujemy powidłami i górę dekorujemy polewą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF