Angielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z wieeelu warstw.
Jednak mniej - nie znaczy gorzej 😉
Lemon Cake jest prosty i pyszny.
Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową 🍋 ... cóż chcieć więcej?!
Jednak mniej - nie znaczy gorzej 😉
Lemon Cake jest prosty i pyszny.
Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową 🍋 ... cóż chcieć więcej?!
Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić)
- 170 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- 170 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- skórka starta z 2 sparzonych cytryn
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka)