Szukaj na blogu

niedziela, 28 kwietnia 2013

SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ. Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru).
 Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do nich za bardzo przykładać... robiłam je kilka razy i zawsze wychodzą bardzo smaczne... mięciutkie, puszyste, takie nie za duże, na dwa kęsy...Polecam gorąco:-)
Wstawcie wodę na kawę, a ani się nie obejrzycie a rogaliki do kawy będą gotowe!


Składniki:

  • 1/2kg mąki
  • 200g tłuszczu
  • cukier waniliowy
  • 50g drożdży
  • 3/4szkl. mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka (1 białko zostawić do posmarowania rogalików)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • powidła


Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek wkruszyć drożdże,na to wsypać cukier i cukier waniliowy. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki. Odstawić do "ruszenia się " drożdży w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać miękki tłuszcz (ja po prostu rozpuściłam, a następnie lekko przestudziłam) oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Wyjąć z miski i podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować formując koło.Koło podzielić na 8 części. Nakładać na każdą część powidła - w moim wypadku, bądź ulubione nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarować białkiem. Piec w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF