Pożywna i sycąca.
Kremowa i delikatna.
Śmietanowa... z dużą ilością posiekanej natki ...
Pyszna po prostu.
Składniki: (na duży gar)
- 2 skrzydła z indyka lub 1 szyja
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek bulwy selera
- 3 serki topione po 100 g każdy ( u mnie ementaler, gouda, maasdamer)
- 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera
- śmietana 18%
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Skrzydła myjemy, wkładamy do garnka zalewamy dużą ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy około 30 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i czosnek. Gotujemy kolejne 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Na koniec doprawiamy sporą ilością śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem (ja gotuję zawsze makaron osobno).