Szybka, smaczna i bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych.
Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego.
Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść 😎
- 400g dobrego (chudego) mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól, pieprz
- odrobina ostrej papryki
- 2 serki topione po 100g (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
Wykonanie:
Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.
Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :)
z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada...