Szukaj na blogu

niedziela, 9 sierpnia 2015

PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ

Cieszę się bardzo, że mam, mimo iż mieszkam w UK  dostęp do pachnących lasem polskich jagód :)) 
To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki. 
Chociaż raz w sezonie udaje mi się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem. 
Na blogu jest już wersja twarogowych jagodzianek, a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :))


Składniki (na  13  sztuk):
  • 500  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jaja+2 żółtka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła

Na nadzienie:
  • 200g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać)

Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.







5 komentarzy:

  1. Pyszne, poproszę jedną :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frrrruuuu ... poleciała w Twoją stronę ... ta największa ;-)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają, a ta kruszonka po prostu kusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak sprawa wyglada jesli mam drozdze w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30g drożdży świeżych to ok 12.5 g drożdży suszonych albo 9.6g drożdży instant. Pewnie pytasz o te ostatnie, bo one są ogólnie dostępne na rynku i bardziej popularne niż suszone. Z drożdży instant nie robimy zaczynu - dodajemy je bezpośrednio do mąki, i dalej wyrabiamy ciasto wg przepisu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF