Szukaj na blogu

środa, 12 sierpnia 2015

MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

Wg mnie wszystkie zapiekanki o niebo lepiej smakują niż ... wyglądają :))
Tak było i tym razem. 
Prosta kompozycja smakowa, kilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie.



Składniki:

  • 200g  makaronu
  • 1/2 brokuła
  • 3 parówki z szynki
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 200ml słodkiej śmietanki 18%
  • garść startego żółtego sera



Wykonanie: 


Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.





2 komentarze:

  1. A słodka śmietanka to na pewno 18%? Myślałam, że to kwaśna jest, a słodka to 30-36%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele śmietan 18% słodkich - ja korzystam z kubeczka (18% z Piątnicy) lub z kartonika (18% łaciata)- obie typowo "słodkie"nie ukwaszone :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF