Szukaj na blogu

czwartek, 14 lipca 2016

KURKI W ŚMIETANIE

Pyszna, sezonowa przystawka. 
Delikatne kurki w śmietanowym sosie ... są dla mnie zawsze zwiastunem, 
że : jest lato!
Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy. 
W śmietanowym sosie,  w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w jajecznicy z kurkami czy w lekkiej zupie kurkowej sprawdzają się idealnie! 




Składniki:

  • ok 400 g kurek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18%
  • olej + masło - do smażenia
  • koperek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:


Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch wszystkie zanieczyszczenia. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki). 


Zjadaliśmy z makaronem :-)) 



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I dokładnie tak smakowało ;-))

      Usuń
  2. moje kurki mają goryczkę :( dlaczego tak się dzieje? Już któryś raz robiłam sosik,i zawsze wychodzi gorzki.Ale,ale..nie blanszowałam,wrzuciłam tylko na masełko klarowane,może w tym blanszowaniu jest sekret?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A miałaś świeże kurki czy mrożone? Jeśli po rozmrożeniu kurki mają lekką goryczkę to znak, że nie były blanszowane przed zamrożeniem. Jeśli chodzi o świeże to ja zawsze wszystkie świeże grzyby chwilę obgotowuję zanim zacznę podsmażać z cebulką. I nigdy nie zdarzyło mi się, aby wyszły gorzkie :-))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF