Szukaj na blogu

niedziela, 31 sierpnia 2014

BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM

Wszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni 😊
To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto. 
A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ...



Składniki na ciasto:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 125 g maki 
  • 65 g cukru
  • 65 g masła lub margaryny
  • 1 jajko 
  • jeden proszek mały do pieczenia
Masa:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g cukru
  • 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30%
Mus:
  • 1 puszka moreli (350g)
  • 1 galaretka morelowa przygotowana w 1szkl. wody

 Morelami odsączone z zalewy zblendować, dodać tężejącą galaretkę.

Wykonanie:



Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie  wyłożyć nim cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko wystudzić  po czym  wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st i piec ok 70 minut. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto mus morelowy i wstawić do lodówki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF