Szukaj na blogu

niedziela, 26 listopada 2017

SAŁATKA Z RYŻEM, PIECZARKAMI I POREM

Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. 
Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. 
Przygotowuje się ja więc expresowo... i w takim też tempie znika ze stołu 💗






Składniki:
  • 1 woreczki ryżu ugotowanego na sypko (u mnie 3-kolorowy ryż)
  • ok 250g pieczarek
  • biała część z 2 porów
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w kostkę,  podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, czosnek, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i  pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!





4 komentarze:

  1. A ile mniej więcej bierzemy pieczarek?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na tę ilość ryżu 250g pieczarek będzie ok :)

      Usuń
  2. że też ja jej wcześniej nie widziałam. Ale zapisuję sobie i będę chciała zrobić bo super wyglada

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF