Szukaj na blogu

niedziela, 9 lipca 2017

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM

Pyszny, delikatny, mięciutki  schab zatopiony w śmietanowym sosie z dodatkiem pierwszych, maleńkich kurek 😊 Poezja ... inaczej ująć tego się nie da. Danie proste, szybkie, ale niestety ze względu na kurki - drogie. Moim zdaniem jednak warto zaszaleć i kupić te 250 g kurek, bo taki kurkowy sosik to istny raj dla podniebienia 💗


Składniki:

  • 6 plastrów schabu ok. 1 cm grubości
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • masło klarowane

Na sos śmietanowo-kurkowy:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 30% (ilość zależy od tego ile sosu chcemy uzyskać)
  • 1 łyżka śmietany 18% ukwaszonej
  • natka pietruszki


Wykonanie: 


Schab solimy i pieprzymy, posypujemy majerankiem i odkładamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy masło, na mocno rozgrzane kładziemy plastry schabu i obsmażamy z obu stron. Podsmażony schab przekładamy do niskiego garnka. Podlewamy szklanką bulionu lub wody. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i obraną marchewkę (doda ona słodyczy do naszego sosu). Dusimy na małym ogniu około 40 minut.
Kurki czyścimy z ewentualnego piasku. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło, na którym smażyliśmy mięso.  Podsmażamy na złoty kolor, po czym podajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz kurki. Mieszamy i smażymy całość na małym ogniu około 15 minut.
Kiedy schab jest już prawie miękki dorzucamy do niego kurki z cebulą. Gotujemy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec doprawiamy do smaku i dolewamy śmietanę 30%. Ja dla pogłębienia smaku oprócz słodkiej - 30% dodaję jeszcze łyżkę ukwaszonej 18% (tę należy wcześniej zahartować odrobiną sosu, aby się nam nie zważyła). Jeśli lubimy gęsty sos, przed dodaniem śmietany możemy dodatkowo zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w zimnej wodzie, ale ja pomijam już mąkę.
Uwieńczeniem sosu kurkowego jest dla mnie zawsze posiekana natka pietruszki 😊







3 komentarze:

  1. baaaaaardzo podobnie robię. Tydzien temu miałam taki obiad własnie. To bardzo dobre jest. Zawsze w sezonie zamrażam kilka porcji zblanszowanych kurek i mam wtedy na zimę jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie kupuje Pani kurki? mieszkam w środkowej Anglii i nigdzie nie mogę dorwać kurek... a przepis tak samakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Kurki kupuję w polskim sklepie, a którym ... nota bene pracuję ;-) Mamy bardzo dobre zaopatrzenie, w sezonie praktycznie wszystkie polskie owoce i warzywa, także nic nam nie brakuje :-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF