Pyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu. 
Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową
słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają
konserwowe ogórki i papryka.
Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka,
a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą,
bo im dłużej postoją w lodówce,
tym ich smak jest głębszy 😍
Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową
słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają
konserwowe ogórki i papryka.
Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka,
a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą,
bo im dłużej postoją w lodówce,
tym ich smak jest głębszy 😍
- ok 800 g matiasów
 - 3 cebule
 - 4 ogórki korniszony
 - 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej
 - 4-5 kulek ziela angielskiego
 - 3 liście laurowe
 
- 1 szkl wody
 - 1/4 szkl oleju
 - 2 łyżki octu
 - 1 łyżka cukru
 - 2 łyżki ketchupu pikantnego
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - pieprz
 - sól do smaku
 - 3 liście laurowe
 - 4 kulki ziela angielskiego
 
Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku ok 2-3h. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia, po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz