Szukaj na blogu

wtorek, 11 czerwca 2024

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ

Są morele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek.



Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Na nadzienie morelowe:

  • ok. 300 g moreli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Morele wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, wyjąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:Wykonanie: 

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, starając się nie podsypywać ciasta mąką.  Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować płaskie bułeczki, nadziewając owocami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu delikatnie spłaszczyć dłonią. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st około  22-25 minuty.







sobota, 8 czerwca 2024

SERNIK GOTOWANY. Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Lekki, mazisty, o bardzo delikatnej strukturze ... taki jest właśnie gotowany sernik i taki być powinien 😋 Jeśli lubicie zwarte, ciężkie serniki, to ten gotowany raczej nie przypadnie Wam do gustu. Ja osobiście jednak baaardzo lubię i od czasu do czasu kombinuję jego różne wersje 😍 Tym razem zrobiłam z pierwszymi, polskimi truskawkami, które pojawiły się w UK. Nie pomyślałam jednak, że truskawki moga odrobinę puszczać sok, kedy ciasto stoi w temperaturze pokojowej ... i nastepnym razem na górę masy serowej, pod owoce również wyłożę warstwę herbatników, tak jak na spód ciasta. 


Składniki: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 130 ml mleka
  • 3 budynie jasne (o wadze 60g każdy mogą być z cukrem) tzn. waniliowe, śmietankowe lub bananowe
  • 200 g masła
Dodatkowo: 
  • dowolne herbatniki około 200 g.
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody
Wykonanie:


W garnku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło z cukrem. Do rozpuszczonego, lekko ciepłego masła dodajemy twaróg - mieszamy rózgą, oraz jajka (zdejmując garnek z palnika  kuchenki). Mieszamy wszystko początkowo łyżką/rózgą/trzepaczką, a następnie ręcznym mikserem, do połączenia się składników. Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i dodajemy do masy. Rondelek ustawiamy ponownie na bardzo małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając najlepiej rózgą, do momentu, kiedy masa zgęstnieje i uzyska konsystencję gęstego budyniu. Wtedy wylewamy ją na blaszkę, której spód wyłożony jest herbatnikami. Wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa serowa jest chłodna wykładamy na nią truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 







piątek, 7 czerwca 2024

ZUPA PULPECIKOWA Z WARZYWAMI

Uwielbiam! Bardzo prosta i bardzo pyszna zupa. Gęsta od mnogości warzyw, drobnego makaronu i miesnych pulpecików. Lekko pikantna i aromatyczna.  Passata pomidorowa lub przecier nadaje jej dodatkowego smaku 😍 Można ją ugotować z ziemniakami, ale drobny makaron (u mnie w kształcie ziarenek ryżu) sprawdza się tutaj doskonale. 



Na pulpeciki:
  • ok 600 g drobiowego mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kaszy manny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne. 

Na zupę:
  • biała część 1 pora
  • 2 małe marchewki
  • kawałek selera
  • 1/4 młodej kapusty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • koperek lub natka
  • 1 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
Wykonanie:


Na wrzącą wodę (lub bulion) wrzucamy pulpeciki. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie ścieramy na oczkach marchewkę, seler, kroimy por i seler naciowy, szatkujemy kapustę. Wrzucamy warzywa do gotujących się pulpetów. Dosypujemy makaron. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz passatę lub przecier. Gotujemy całość na małym ogniu do miękkości produktów. Na koniec ugotowaną zupę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem. 





środa, 5 czerwca 2024

MŁODA KAPUSTA Z MIĘSEM MIELONYM

Pyszne, proste danie jednogarnkowe z udziałem mojej ukochanej 
młodej kapusty 😍😍



Składniki:

  • 1 głowka młodej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru - do smaku
  • odrobina octu jabłkowego - do smaku
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju - do podsmażenia mięsa

Wykonanie:


Kapustę szatkujemy, marchewkę ścierany na tarce na oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko soliny i gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupka. Po ugotowaniu wodę odcedzamy, a kapustę doprawiamy wg własnego smaku. U mnie był to czarny pieprz, szczypta cukru i odrobina octu jabłkowego. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili także pokrojony drobno czosnek. następnie dorzucamy mięso mielone, i podsmażamy całość około 10-15  minut, rozdrabniając mięso na małe kawałki. Kiedy mięso jest usmażone solimy je i pieprzymy. Jeśli lubimy możemy dodać do mięsa trochę majeranku. Na koniec mieszamy kapustę z zawartością naszej patelni. Dodajemy też sporo posiekanego koperku. Tak przyrządzoną kapustę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub pajdą chleba. 





sobota, 1 czerwca 2024

PUSZYSTE CIASTECZKA SEROWE

Takie maleństwa jakiś czas temu upiekłam. Na jeden kęs do kawy 😉 Bardzo proste i szybkie do wykonania. Najlepsze (jak wszystkie ciasteczka serowe) w dniu wypieku i na drugi dzień. 



Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g cukru (jeśli lubicie mocno słodkie wypieki dodajcie odrobinę więcej) 
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g zmielonego twarogu (lub poduszonego widelcem) 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Nie martwmy się, że drobinki sera są widoczne w cieście, one rozpuszczą się w trakcie pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Wycinamy paski,  i zwijamy je w rulonik.



 Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st na około 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu i wystudzeniu lukrujemy (cukier puder+ sok z cytryny) i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. 







piątek, 10 maja 2024

TRUSKAWKOWY ŚMIETANOWIEC

 Banalnie proste ciacho bez pieczenia. Bo nie zawsze ma się ochotę na długie stanie w kuchni i skomplikowane wypieki 😉 Ciasto jest pysznie delikatne i nie jest zbyt słodkie. Możemy je robić z każdymi innymi ulubionymi owocami.

 Polecam gorąco! 


Składniki: (na formę 24 cm x 24 cm)

  • 100 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe do zalania owoców 
  • 600 ml gorącej wody 

Wykonanie:


Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną w lodówce śmietankę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Dolewamy powoli ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę. Ubijamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nie wylewamy truskawkową masę. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją 2 łyżkami liofilizowanych truskawek, i odbrobiną czerwonego naturalnego barwnika dla wzmocnienia koloru. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. 
Truskawki kroimy na małe kawałki. Układamy na stężałej masie. Zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody). Ponownie wstawiamy do lodówki. 








środa, 8 maja 2024

PAJDA CHLEBA Z MIĘSEM MIELONYM

Kto nie lubi chleba smażonego na patelni? 😍 Taki smak dzieciństwa. Powrót do biedniejszych, mniej "wypasionych" czasów. Zazwyczaj robię z patelni grzanki z jajkiem czy serem, a ostatnio podpatrzyłam u Kulinarnej Wioli trochę inny spósób na klasyczne smażony chleb 😀 Prosty, szybki przepis na fajny, domowy fast food 😉 
Chrupiąca grzanka z chleba + porządnie doprawione dobrej jakości mielone mięso ... Przepyszne jedzonko, mówię Wam. Mimo, że ani to fit, ani lekkie, ani niskokaloryczne, to polecam gorąco. Pewnie każdy z nas ma czasami taką ochotę na "jakieś niewiadomo co". Coś by się zjadło, ale patrzysz do lodówki, i na nic nie mas ochoty. W takich właśnie momentach - pajda chleba zapiekana z mięsem mielonym sprawdzi się idealnie! 



Składniki: na kilka kromek chleba
  • ok 300 - 400 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 podsmażona na oleju cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 1 jajko
  • posiekana natka 
Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy dokładnie masę.

Wykonanie:

Patelnię smarujemy olejem. Na pajdę chleba nakładamy masę mięsną.



Smażymy najpierw chwilę (do lekkiego zrumienienia) stroną bez mięsa, a następnie przewracamy i smażymy stronę z mięsem mielonym, aż jego brzegi się zarumienią.  








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF