Szukaj na blogu

piątek, 7 czerwca 2024

ZUPA PULPECIKOWA Z WARZYWAMI

Uwielbiam! Bardzo prosta i bardzo pyszna zupa. Gęsta od mnogości warzyw, drobnego makaronu i miesnych pulpecików. Lekko pikantna i aromatyczna.  Passata pomidorowa lub przecier nadaje jej dodatkowego smaku 😍 Można ją ugotować z ziemniakami, ale drobny makaron (u mnie w kształcie ziarenek ryżu) sprawdza się tutaj doskonale. 



Na pulpeciki:
  • ok 600 g drobiowego mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kaszy manny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne. 

Na zupę:
  • biała część 1 pora
  • 2 małe marchewki
  • kawałek selera
  • 1/4 młodej kapusty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • koperek lub natka
  • 1 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
Wykonanie:


Na wrzącą wodę (lub bulion) wrzucamy pulpeciki. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie ścieramy na oczkach marchewkę, seler, kroimy por i seler naciowy, szatkujemy kapustę. Wrzucamy warzywa do gotujących się pulpetów. Dosypujemy makaron. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz passatę lub przecier. Gotujemy całość na małym ogniu do miękkości produktów. Na koniec ugotowaną zupę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem. 





środa, 5 czerwca 2024

MŁODA KAPUSTA Z MIĘSEM MIELONYM

Pyszne, proste danie jednogarnkowe z udziałem mojej ukochanej 
młodej kapusty 😍😍



Składniki:

  • 1 głowka młodej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru - do smaku
  • odrobina octu jabłkowego - do smaku
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju - do podsmażenia mięsa

Wykonanie:


Kapustę szatkujemy, marchewkę ścierany na tarce na oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko soliny i gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupka. Po ugotowaniu wodę odcedzamy, a kapustę doprawiamy wg własnego smaku. U mnie był to czarny pieprz, szczypta cukru i odrobina octu jabłkowego. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili także pokrojony drobno czosnek. następnie dorzucamy mięso mielone, i podsmażamy całość około 10-15  minut, rozdrabniając mięso na małe kawałki. Kiedy mięso jest usmażone solimy je i pieprzymy. Jeśli lubimy możemy dodać do mięsa trochę majeranku. Na koniec mieszamy kapustę z zawartością naszej patelni. Dodajemy też sporo posiekanego koperku. Tak przyrządzoną kapustę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub pajdą chleba. 





sobota, 1 czerwca 2024

PUSZYSTE CIASTECZKA SEROWE

Takie maleństwa jakiś czas temu upiekłam. Na jeden kęs do kawy 😉 Bardzo proste i szybkie do wykonania. Najlepsze (jak wszystkie ciasteczka serowe) w dniu wypieku i na drugi dzień. 



Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g cukru (jeśli lubicie mocno słodkie wypieki dodajcie odrobinę więcej) 
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g zmielonego twarogu (lub poduszonego widelcem) 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Nie martwmy się, że drobinki sera są widoczne w cieście, one rozpuszczą się w trakcie pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Wycinamy paski,  i zwijamy je w rulonik.



 Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st na około 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu i wystudzeniu lukrujemy (cukier puder+ sok z cytryny) i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. 







piątek, 10 maja 2024

TRUSKAWKOWY ŚMIETANOWIEC

 Banalnie proste ciacho bez pieczenia. Bo nie zawsze ma się ochotę na długie stanie w kuchni i skomplikowane wypieki 😉 Ciasto jest pysznie delikatne i nie jest zbyt słodkie. Możemy je robić z każdymi innymi ulubionymi owocami.

 Polecam gorąco! 


Składniki: (na formę 24 cm x 24 cm)

  • 100 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe do zalania owoców 
  • 600 ml gorącej wody 

Wykonanie:


Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną w lodówce śmietankę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Dolewamy powoli ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę. Ubijamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nie wylewamy truskawkową masę. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją 2 łyżkami liofilizowanych truskawek, i odbrobiną czerwonego naturalnego barwnika dla wzmocnienia koloru. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. 
Truskawki kroimy na małe kawałki. Układamy na stężałej masie. Zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody). Ponownie wstawiamy do lodówki. 








środa, 8 maja 2024

PAJDA CHLEBA Z MIĘSEM MIELONYM

Kto nie lubi chleba smażonego na patelni? 😍 Taki smak dzieciństwa. Powrót do biedniejszych, mniej "wypasionych" czasów. Zazwyczaj robię z patelni grzanki z jajkiem czy serem, a ostatnio podpatrzyłam u Kulinarnej Wioli trochę inny spósób na klasyczne smażony chleb 😀 Prosty, szybki przepis na fajny, domowy fast food 😉 
Chrupiąca grzanka z chleba + porządnie doprawione dobrej jakości mielone mięso ... Przepyszne jedzonko, mówię Wam. Mimo, że ani to fit, ani lekkie, ani niskokaloryczne, to polecam gorąco. Pewnie każdy z nas ma czasami taką ochotę na "jakieś niewiadomo co". Coś by się zjadło, ale patrzysz do lodówki, i na nic nie mas ochoty. W takich właśnie momentach - pajda chleba zapiekana z mięsem mielonym sprawdzi się idealnie! 



Składniki: na kilka kromek chleba
  • ok 300 - 400 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 podsmażona na oleju cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 1 jajko
  • posiekana natka 
Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy dokładnie masę.

Wykonanie:

Patelnię smarujemy olejem. Na pajdę chleba nakładamy masę mięsną.



Smażymy najpierw chwilę (do lekkiego zrumienienia) stroną bez mięsa, a następnie przewracamy i smażymy stronę z mięsem mielonym, aż jego brzegi się zarumienią.  








poniedziałek, 6 maja 2024

CIASTO WIDELCEM MIESZANE. Z WIŚNIAMI

Bo prościej się nie da 😉 Ciasto zrobione bez użycia miksera, dosłownie mieszane widelcem lub trzepaczką. Proste, szybkie i mega smaczne. Lekko wilgotne, wzbogacone o nasze ulubione owoce. Spokojnie wytrzyma nam kilka dni, jeśli oczywiście mamy tak silną wolę, że nie skonsumujemy wcześniej 😋😂
Pamiętajmy tylko o jednej "żelaznej" zasadzie, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotujmy więc je sobie 2-3 godziny wcześniej. Szczególnie chodzi tu o jajka i maślankę, którą zazwyczaj trzymamy w lodówce. Wierzch ciasta możemy uświetnić dodatkowo maślaną kruszonką, będzie jeszcze smaczniej. 



Składniki: u mnie tortownica o średnicy 24 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok 450 g )
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl maślanki/kefiru
  • 3/4 szkl cukru (ok 170 g )
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • dowolne owoce: u mnie drążone wiśnie ze słoika, które wcześniej odsączyłam na sicie + 1 gruszka pokrojona w kostkę
Wykonanie:

W jednej misce łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki lub zwykłym widelcem wszystkie mokre składniki: maślankę, olej, jajka. Po wymieszaniu dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do przygotowanej tortownicy wykładamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 







sobota, 4 maja 2024

KOTLETY JAJECZNE Z BROKUŁAMI, MARCHEWKĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Uwielbiam kotleciki jajeczne 😍 A, żeby nie było nudy urozmaicam je jak tylko się da. Na moim blogu znajdziecie wiele takich jajecznych kombinacji 😎 Czasami dodaję do masy jajecznej tuńczyka, czasami makrelę albo podsmażone pieczarki, ugotowany  ryż, albo kaszę jaglaną.  Panuje tutaj całkowita dowolność.  Dziś do startych jajek dodałam marchewkę i brokuła. 

Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo 👌


Składniki: (na 14 szt)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka (surowe)
  • 1 ugotowana marchewka
  • kilka różyczek ugotowanego al'dente brokuła 
  • 1 cebula
  • bułka tarta 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
  • olej
  • 3 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego

Wykonanie:


Zacznijmy od ugotowania kaszy.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, pozbywając się w ten sposób jej goryczki. Po dokładnym przepłukaniu kaszy przelewamy ją wrzącą wodą. W garnku zagotowujemy 200 ml lekko osolonej wody, dodajemy przygotowaną kaszę jaglaną,mieszamy delikatnie, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – mniej więcej 15-20 minut.  Ugotowane na twardo i przestudzone jajka, ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowany brokuł kroimy na mniejsze części.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, marchewke, brokuł, podsmażoną cebulę, kaszę, starty ser,  posiekany koperek, natkę lub szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF