Szukaj na blogu

poniedziałek, 24 czerwca 2013

KLASYCZNA MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM

Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba...


Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • ok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy)
  • sól, pieprz
  • mała młoda cebulka
  • odrobina cukru
  • kilka kropel octu winnego
  • tłuszcz wytopiony z boczku 
  • dużo świeżego koperku
Wykonanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. Szatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak aby przykryła prawie całą kapustę. Lekko solimy i gotujemy do miękkości, uważając aby jej nie rozgotować. Odcedzamy. Doprawiamy do smaku. Ja oprócz soli dodaje odrobinkę cukru i kilka kropli octu do smaku. Kapusta ma wtedy lekko słodko-kwaśny smak, ale tylko tak nieznacznie.
Cebule drobno kroimy w kostkę, boczek również i podsmażamy na patelni.  Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru.





A poniżej zestaw obiadowy. Taka kapusta ze schabowym smakuje - idealnie! 





RYŻ Z JABŁKAMI I SOSEM BUDYNIOWYM

Kiedyś robiłam ten deser (przekąskę?) dość często, zazwyczaj w niedzielę, kiedy przychodziła ochota na "coś słodkiego" :) 
Potem zapomniałam o nim na ... długie lata. 
Dziś zerkając na kupiony ryż (miało być risotto) przypomniał mi się ten przysmak ryżowy. A, że nie jedliśmy go jak wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty...



Składniki:

  •  ryż basmati (długoziarnisty)
  • 1 budyń bananowy z cukrem (waniliowy, śmietankowy wg uznania)
  • 0.5l mleka
  • mus jabłkowy - ja uzyłam gotowy ze słoika
  • cynamon
  • odrobina soli do gotowania ryżu


Wykonanie:
 

W zależności od tego jakim ryżem dysponujemy: luzem, w woreczkach czy już gotowym do odgrzania w mikrofali - przygotowujemy go wg przepisu na opakowaniu. Budyń gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. W salaterki nakładamy warstwami: ugotowany ryż, mus jabłkowy, sos budyniowy.Wierzch posypujemy cynamonem. Smacznego :)



DOMOWA BUŁKA TARTA

Robicie domową bułkę tartą? 
Ja nigdy nie kupuję tej sklepowej... nie mamy tak naprawdę gwarancji co oprócz chleba (bo na bułkę to proszę nie liczyć) zostało tam zmielone. Tak więc kiedy tylko mam przecenione bułki w sklepie - kupuję, suszę w piekarniku, mielę w maszynce do mięsa i apetyczna, domowa bułka tarta gotowa! Oczywiście można taka wysuszoną bułkę zetrzeć równie dobrze na tarce. A potem chowamy ją do słoika lub innego szczelnie zamkniętego pojemnika i ... pyszna domowa panierka gotowa!




sobota, 22 czerwca 2013

FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM

Frykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych. 
To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. 
W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki 😊
Dziś u mnie wersja z pysznym, pieczarkowym sosem ❤

Składniki:
  • 800 g mięsa mielonego 
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 3 jajka
  • 2 cebula (z tego 1 do sosu)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 300 g pieczarek
  • łyżeczka musztardy
  • śmietana 18% (ilość wg uznania)
  • bułka tarta
  • koperek
  • olej do smażenia

    Wykonanie:

    Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry.  Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i trochę pokrojonej w kostkę cebulki. Zawijamy ciasno w rulon, który lekko spłaszczamy. Ruloniki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. Na sos pieczarkowy wykładamy  frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego!






    czwartek, 20 czerwca 2013

    PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI

    Kolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku...


    Składniki:

    • opakowanie makaronu penne
    • 300g pieczarek
    • 2 cebule
    • puszka czerwonej fasoli
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz
    • słodka papryka
    • bazylia
    • natka lub koperek


    Wykonanie:

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!





    środa, 19 czerwca 2013

    NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM

    Od bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki ❤💚
     Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.
    Mój jest następujący:


    Składniki:
    • 2 szklanki mąki,
    • 1 szkl. mleka,
    • 1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana)
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli,
    • olej do smażenia 
    • mus jabłkowy lub inne nadzienie
    Wykonanie:

     Jajka ubijamy cukrem i  solą, dodajemy  mąkę oraz wodę i mleko. Ubijamy do dokładnego połączenia produktów.Odstawiamy na pół godziny, po czym smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na złoty kolor.



    BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM

    Miała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od  tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję 😊
    Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!




    Składniki: (na ok 10 bułeczek)
    Ciasto:
    • 2.5 szklanki mąki pszennej
    • 10 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki cukru cukru
    • 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek)
    •  1/4 szklanki oleju
    • ½ szklanki ciepłego mleka
    • szczypta soli
    Nadzienie:
    •  mus jabłkowy
    Kruszonka:

    10 dkg cukru
    10-15 dkg masła prawdziwego
    20 dkg mąki

    Wykonanie:

     Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko mieszamy z tłuszczem, resztą cukru i solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 °C.





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj

    Print Friendly and PDF