Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 października 2018

PLACEK DROŻDŻOWY. Z DYNIĄ, JAGODAMI GOJI I KRUSZONKĄ

Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji. 
Świetnie sprawdza się też w drożdżówce suszona żurawina




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. stopionego masła
  • 0.5 szkl. puree z dyni
  • 0.5 szkl. cukr
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 150 g jagód goji


Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie: 


Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz ,wyrośnięty rozczyn oraz puree z dyni. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Po tym czasie dodać namoczone wcześniej i odsączone jagody goji. Wymieszać.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Posypać wierzch kruszonkąPonownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st. 







czwartek, 11 października 2018

DOMOWE PUREE Z DYNI


Dziś coś dla miłośników najbardziej jesiennego warzywa czyli dyni 🍁
Puree z dyni możemy wykorzystać na tysiąć sposobów. Ja wykorzystuję je głównie do słodkich wypieków. 
Wspaniale "koloruje" ciasta i nadaje im fajnej wilgotności. 
A zrobienie takiego puree jest na prawdę proste i mało skomplikowane. Polecam!
PS. Nadmiar takiej dyni możemy spokojnie zamrozić. 




Dynię umyć, pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć pestki i ew. błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. na około 40 minut (piec do miękkości).
Po upieczeniu wystudzić. Wykroić miąższ, zblendować. I tu zależy od gatunku dyni. Zwykła - bardziej soczysta wymagać będzie odsączenia nadmiaru soku, a gatunki bardziej suche i zwarte już tego nie potrzebują, gdyż uzyskane puree jest dostatecznie suche.



wtorek, 9 października 2018

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ POMARAŃCZY

Kolejna odsłona ulubionych chyba przez wszystkich muffinek. Ulubionych - pewnie ze względu na prostotę, szybkość wykonania, niezawodność i mozliwość kombinacji smakowych 😊
Bo z muffinkami można kombinować do woli i wzbogacać ich zmak czym tylko dusza zapragnie!  I zawsze będzie pysznie! 
Moje wilgotne, czekoladowe muffinki wzbogaciłam dziś otartą skórą pomarańczy i białą czekoladą 💗




Składniki: (na ok. 8-10 -12 szt, w zależności od wielkości naszych papilotek)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • kostki białej czekolady, tyle ile muffinek
  • skórka otarta z jednej sparzonej dużej pomarańczy



Wykonanie:



W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko.  Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 3/4  wysokości), i wciskamy kostkę czekolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st, na około 25 minut. 






wtorek, 2 października 2018

NALEWKA Z TRUSKAWEK. TRUSKAWKÓWKA.

Bardzo aromatyczny i ... baaaardzo smaczny trunek 😍 
Swoim zapachem przywołuje wspomnienie lata, słońca i świeżych truskawek ... 🌞 Nic tak w zimne dni nie rozgrzewa i nie poprawia krążenia jak kieliszek domowej nalewki 👌
Proporcje składników na nalewkę możemy oczywiście zmienić wg własnych upodobań smakowych: dodać więcej spirytusu, bądź zmienić ilość cukru .



Składniki:
  • 1 kg obranych z szypułek truskawek
  • ok. 400 g cukru
  • ok. 0.5 l  wódki
  • ok. 0.3 l spirytusu
  • kilka plasterków sparzonej cytryny
Wykonanie:

Truskawki  wraz z plasterkami cytryny wrzucamy do dużego słoja, przesypujemy cukrem, i odstawiamy na 1-2 dni, aby puściły sok. Po tym czasie zalewamy je alkoholem i odstawiamy na 4-5 tygodni. Następnie pozostaje nam tylko przefiltrować nalewkę (ja korzystam tu z filtrów do kawy), przelać do butelek i odstawić, najlepiej na kilka miesięcy, aby nabrała "mocy". 








poniedziałek, 1 października 2018

PIKANTNY KREM Z KUREK

Krem z kurek to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad.  
Zupa jest treściwa, aromatyczna i lekko pikantna. Można ja podawać dowolnie np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym. 
Moja wersja jest jednak tak gęsta, 
że dodatkowe węglowodany odpuszczam ... 😉



Składniki:

  • 300 - 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło klarowane


Wykonanie:

Zagotować lekko osoloną wodę w garnku z marchewką, pietruszką, liściem laurowym i zielem angielskim. Na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażyć na złoto cebulkę, dodać oczyszczone dokładnie kurki i dusić całośc 10 minut. Nastepnie całą zawartość patelni wlać do warzywnego bulionu i gotować całość 15-20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Wyjąć warzywa i trochę kurek, a resztę zblendować. Na koniec doprawić śmietaną 30% i posypać natką pietruszki. 






piątek, 21 września 2018

KOLOROWE KULKI SEROWE. PROSTA I SZYBKA PRZEKĄSKA.





Fajnie wyglądają i ... fajnie smakują 😎 
Kolorowe serowe kulki mozna robić w wielu dowolnych kombinacjach. Mieszać ze sobą różne gatunki ulubionych serów, i obtaczać w ulubionych przyprawach. Do ich wykonania możemy uzyc serka Almette, ostrego sera żółtego, sera koziego, topionego, mielonego twarogu czy sera feta. Ja użyłam kilka łyżek mielonego twarogu, drobno startego ostarego sera żółtego i troche fety. Wszystkie gatunki należy połączyć za pomocą blendera lub podusić widelcem. Następnie  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i opbtaczamy: w curry, sproszkowanej papryce, posiekanych szczypiorku, koperku, prażonej cebulce, czarnuszce czy ... w czym tylko wyobraźnia nam podsunie 😊 Chłodzimy w lodówce. 




środa, 19 września 2018

BITKI Z SZYNKI W SOSIE WARZYWNYM

Inspiracją do tej potrawy był przepis Danusi z bloga Co mi w duszy gra na udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką. Pomyślałam, że danie jest super, ponieważ lubimy duszone mięso i lubimy sosy z dodatkiem warzyw. 
A, że akurat kupiłam piękne mięso od szynki postanowiłam zmienić przepis Danusi, i udka zamienić na szynkę. Przepis jest prosty, mięsko wychodzi bardzo miękkie, a sos niesamowicie aromatyczny. 
Dlatego polecam gorąco!



Składniki:
  • 1 kg szynki
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • słodkiej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 300 g fasolki zielonej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
Wykonanie:

Mięso pokroiłam na 1 cm plastry. Rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony na oleju, aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni, pod koniec smażenia dodałam posiekany czosnek. Podsmażone mięso wraz z wytworzonym sosikiem przelałam do cebulki. Dorzuciłam ziele angielskie, liść laurowy, i podlałam odrobiną wody. Dusiłam na małym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodałam do sosu pokrojoną łodygę selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę i zieloną fasolkę, i uzupełniłam płyn, który odparował. Całość dusiłam kolejne 30 minut. Na koniec sos zaciągnęłam łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Gotowy sos posypałam koperkiem. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF