Szukaj na blogu

sobota, 8 kwietnia 2017

WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA

Najczęściej, to co piekę lub gotuję, zależne jest od tego  co mam (albo raczej czego nadmiar mam) akurat w domu. Gdzieś to  jest zakorzenione i wyniesione z domu ... "żeby się nie zmarnowało" 😊 No i się nie marnuje. U mnie nic. Tym razem było to duże opakowanie serka homogenizowanego waniliowego. Tak na szybko, upiekłam z jego dodatkiem babkę.
Taką pysznie wilgotną babkę, z fajnym posmakiem serka, pachnącą skórką cytrynową i z duużą ilością rodzynek ❤ 
Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉




Składniki:


  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g margaryny o temp. pokojowej
  • 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych)


Wykonanie: 



Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce 

serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. 
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy. 



środa, 5 kwietnia 2017

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Lekko słodki, delikatny ...  prosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! 



Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1/2 szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
dodatkowo:
  • 3 budynie czekoladowe (na 0.5l każdy)
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie: 


Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.







sobota, 1 kwietnia 2017

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI, PORA I SERA ŻÓŁTEGO

Pyszna, prosta i szybka do zrobienia. 
Raptem kilka składników i sałatka gotowa! 
Zalecam jednak wstrzymać się z apetytem i schłodzić ją porządnie w lodówce, bo wtedy jest najsmaczniejsza ✬



Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 pory (biała część)
  • 4 ugotowane jajka 
  • puszka kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • koperek 

Wykonanie:

Fasolę odsączamy z zalewy i lekko przepłukujemy na sicie. Pora kroimy, kukurydzę odcedzamy, ser zółty i jajka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na 1h, aby składniki przegryzły się, a sałatka nabrała smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. 





wtorek, 28 marca 2017

SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Przepis na ten niecodzienny sernik, bo z dodatkiem powideł znalazłam na blogu Domowej Cukierenki
Skusiły mnie piękne, apetyczne zdjęcia (wszak jemy najpierw oczami prawda?) Magdy. Niestety moje, zupełnie nie odzwierciedlają smaku ciasta, bo robione były prawie ciemną nocą 😢 
Ale nie zdjęcia są tu najistotniejsze, a smak 😏. 
Sernik jest pyszny. 
Mogę go szczerze polecić. Jednak dla mnie warstwa powideł  nie ukrywam, że jest zbędna. Nie bardzo komponuje się ona z serową masą. 
Być może dlatego, że Magda wykorzystała w swoim przepisie powidła domowe, na pewno pyszne, bardziej aromatyczne i kwaskowe niż te ze sklepowej półki, których ja użyłam? 
Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis.


Składniki na masę serową:

  • 1kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 op. budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 pomarańcza
dodatkowo:
  • 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są  kakaowe)
  • słoik powideł śliwkowych

polewa czekoladowa:
  • 125g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki wrzątku

W garnuszku  rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy ma małym ogniu, aż polewa zgęstnieje. 

Wykonanie: 



Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając dodajemy po łyżce sera, kaszę mannę, oraz budyniowy proszek. Następnie  dodajemy skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlewamy olej i miksujemy krótko do połączenia. Na koniec dodajemy  ubitą pianę z białek, i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.  Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy jedną warstwę herbatników. Masę serową wykładamy na herbatniki. Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową. 







środa, 22 marca 2017

CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ


Uwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. 
Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ 
Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. 
Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉
Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak.



Składniki:
  • 5 całych  jajek
  • 1.5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 małe op. kakao (80 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady (w zależności jaki smak polewy preferujemy)
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek mleka

Wykonanie: 



Mąkę przesiewamy, mieszamy w misce z kakao, i  proszkiem do pieczenia. Jajka  miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli  wlewamy olej i gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość 
miksujemy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową i mieszamy. 
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. 
W kąpieli  wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła.






wtorek, 14 marca 2017

KOTLETY MIELONE Z INDYKA

A u mnie znowu indyk 😏 
Nic nie poradzę na to, że lubię wszystkie "członki" indycze 😊 
Czy to wątróbka, pierś, udziec, czy szyja na zupę ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych ( pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne! 
Soczyste i delikatne.



Składniki:

  • ok 600g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron.





niedziela, 5 marca 2017

KRUCHE ROGALIKI 3 - SKŁADNIKOWE IZY


Proste, tanie, szybkie i pyszne. 
Aż dziw, że dotąd nie wypróbowałam tego przepisu 😐 Dopiero , kiedy miałam możliwość spróbować je u koleżanki Izy - zakochałam się w ich smaku. Kruchutkie, lekko listkowana struktura, odpowiednio słodkie ... pyszne. 
No i robi się je w mgnieniu oka, co jest ich dodatkową zaletą. 
Ciasto powinno po przygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą, a rogaliki piekłam późnym wieczorem 😊



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 kostka (200g) masła (lub innego tłuszczu)
  • dowolne nadzienie
Wykonanie: 


Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF