Szukaj na blogu

czwartek, 4 grudnia 2014

PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! 
Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) 
Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. 
Wybór dodatków dowolny.
 Koniecznie wypróbujcie przepis!




Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 duże marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia



Wykonanie: 


Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. 





środa, 3 grudnia 2014

CHLEB 3 ZIARNA

Czy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? 
Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. 
Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...
Polecam wypróbować! :))





Składniki:  na 1 keksówkę

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 0.5l ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. otrębów (u mnie owsiane)
  • 1 czubata łyżka sezamu
  • 1 czubata łyżka czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych



Wykonanie: 


Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 50 minut. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce lub w uchylonym piekarniku.





poniedziałek, 1 grudnia 2014

PAPPARDELLE Z CEBULĄ, BOCZKIEM I SEREM

Jeśli wpadniecie  po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis.
Prosto, szybko i smacznie :) 




Składniki:

  • 200g makaronu pappardelle
  • 2 cebule
  • 200g chudego boczku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz
  • starty parmezan


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować.
Na rozgrzanej oliwie  podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do której dodajemy po chwili pokrojony boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem.



piątek, 28 listopada 2014

RUSTYKALNE CIASTKA MAŚLANE

Powieje PRL-em 😉
Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu. 
Na blogu jest już przepis na Ciastka przez maszynkę mojej Mamy, a dziś zapraszam na ciastka z przepisu znalezionego w "Przyjaciółce". 
Pysznie kruche i cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie i wyglądzie. 
Zapraszam.




Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 50 ciastek)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 125 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 16g.
Wykonanie: 

Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce ok 1h.
Po schłodzeniu rozwałkować i wycinać radełkiem dowolne kształty ciastek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor (u mnie  około 12 minut).






czwartek, 27 listopada 2014

GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI

Z gulaszem podobnie jak z bigosem :)) 
Ile osób - tyle przepisów i co jeden to smaczniejszy :)) Dziś podam przepis na  mój gulasz podstawowy, wzbogacony tylko o suszone grzyby. Dla mnie jest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. 



Składniki:

  • 1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)
  • garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżeczki mąki



Wykonanie:


Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i mięso ląduje w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzewamy mocno  olej i podsmażamy mięso z wszystkich stron. Możemy je nawet lekko przypalić, sos będzie miał wtedy ładniejszy kolor. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy suszone grzyby (nie muszą być wcześniej namoczone), ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy całość wodą, tak, aby zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zaciągamy go. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.





niedziela, 23 listopada 2014

MURZYNEK EWY

To pyszne ciasto podejrzałam na blogu Z cukrem pudrem
Ewa poleca go jako "najlepszy" i ... ma słuszną rację 😍 
Murzynek jest pyszny. Pięknie wyrósł, jest wilgotny i pyszny w smaku. Wprost idealny. Polecam go wszystkim miłośnikom tego typu ciast.




Składniki:
  • 125 g masła
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki 
  • 5 łyżek powideł śliwkowych 
  • 1 szklanka mleka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao


Wykonanie:


Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, ciągle mieszając. Masę wystudzić.

Do przestudzonej masy stopniowo dodawać  mąkę wymieszaną z sodą, powidła, żółtka, i miksować, aż do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką tartą i  wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.






czwartek, 20 listopada 2014

DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ

Drożdżowe, to coś co kocham najbardziej 😍 Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...
Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową.




Składniki:

  • 0.5 kg przesianej mąki pszennej 
  • 125 g masła
  • 0.5 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
  • 5 dkg drożdży
  • 0.5 szkl mleka
  • 100 g skórki pomarańczowej 
  • 100 g suszonej żurawiny



Wykonanie:


Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je  do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki.  Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175 st na ok 35 min. Ja sprawdzam zawsze patyczkiem czy ciasto jest przepieczone, zwłaszcza jeśli jest bardzo wysokie.









Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF